Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!
Wat is glad pleisterwerk?
Glad stucwerk, ook wel blij pleisterwerk genoemd, is de huidige trend in Nederland en de meest gekozen vorm van stucwerk . Gladde muren en plafonds geven uw woning of bedrijfspand een moderne en ruimtelijke uitstraling.
Wat is raapwerk?
Raapwerk is een techniek waarbij een dikke laag gips of specie op een muur of plafond wordt aangebracht om oneffenheden weg te werken en een vlak oppervlak te creëren. Het wordt vaak toegepast op ruwe ondergronden of bij renovatieprojecten waarbij de muren of plafonds niet helemaal recht zijn.
Wat is dunpleister
Dunpleister is een pleisterwerk dat wordt aangebracht in een of meerdere dunne lagen met een totale laagdikte van 0 tot 2 millimeter . Hierdoor is het uitermate geschikt voor nieuwbouwwoningen. Het product is direct klaar om op de muur te spuiten en hoeft niet aangelengd te worden met water.
Wat is spachtelputz?
Spachtelputz is een sierpleisterlaag met reliëf voor muren en plafonds . Het bestaat voor 4/5 uit witte, gebroken marmerkorrels, en voor 1/5 uit lijm, dat dient als bindmiddel. Het is in drie korrelgroottes verkrijgbaar; extra fijn, fijn en middel. En in elke kleur te verkrijgen.
Kun je Spachtelputz bijwerken?
Spachtelputz kun je bijwerken maar je moet wel weten wat je doet.
Je hebt rekening te houden met meerdere factoren, kleur, grofheid, grote van de schade.
Laat deze werkzaam uitvoeren door een professionele stukadoor uitvoeren. Als u niet weet wat u moet doen wordt de schade alleen maar groter en dus veel meer zichtbaar.
Waarom moet je wanden en plafond voorzien van voorstrijk?
Voordat je gaat stucen is het belangrijk om de juiste voorstrijk te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je het beste resultaat bereikt en je je klant 100% garantie biedt op de klus.
Waarom gebruik je een voorstrijk?
“Het doel van voorstrijken is dat je een egaal zuigende ondergrond creëert of een betere hechting zodat je stucwerk optimaal kan afbinden en verharden. Een grondeermiddel vormt een filmlaag op de ondergrond. Hierdoor blijft het aanmaakwater langer in de gipsmortel en is de hechting beter. Op een gladde, zwak- tot niet zuigende ondergrond gebruiken we een hechtprimer, deze zorgt voor oppervlaktevergroting waardoor het gips beter hecht op de ondergrond.” Voorstrijken is niet altijd nodig, “Op stucplaatjes voor plafonds hoef je geen voorstrijk te gebruiken. Als je cementgebondegips aanbrengt hoeft er geen voorstrijk gebruikt te worden.
Ondergrond herkennen
Op hoofdlijnen zijn er twee soorten ondergronden. Namelijk zuigende ondergronden zoals gemetselde wanden en gladde, zwak- tot niet zuigende ondergronden zoals betonwanden en gipsblokken. Stukadoorsbedrijf Dennis vertelt u hoe u ze herkent: “Om te kijken of je met een zuigende ondergrond te maken hebt, kun je heel eenvoudig een watertest doen. Hierbij doop je een blokkwast in een emmer water en zet je een streep op de muur. Is het water binnen vijf minuten opgenomen, dan heb je te maken met een zuigende ondergrond. Zit het water na vijf minuten nog steeds op de muur, dan heb je een zwak- tot niet zuigende ondergrond.”
Soorten voorstrijk
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de meest bekende de gele lijm van knauf elk merk heeft zo zijn eigen kleur maar de werking is het zelfde. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt( hier zit een korrel in voor de hechting). Deze laatstgenoemde hoeft slechts twee uur te drogen in plaats van zes uur zoals de meeste voorstrijken. Verder kun je te maken krijgen met een vervuilde ondergrond door bijvoorbeeld roet of nicotine. Je gebruikt dan een isoleren de voorstrijk, de Knauf Isokontakt is er hier 1 van. Roet en nicotine zijn hardnekkige vlekken, probeer eerst deze plekken schoon te maken en dan pas isoleren. Roet en nicotine kunnen zelfs na het isoleren zichtbaar worden na het stucen verwijder daarom zoveel mogelijk van deze vlekken. Kijk goed of je de juiste voorstrijk gebruikt. “Stel, je gebruikt de verkeerde voorstrijk op de verkeerde ondergrond dan kan het betekenen dat je gipslaag niet gaat hechten of dat de gipsmortel verbrandt. Dit wil zeggen dat het water te snel onttrokken wordt aan de gipslaag waardoor het gaat verpoederen en het los komt te zitten.”
Wat is Beton ciré?
Wat is beton ciré precies? Beton ciré betekent letterlijk gewreven beton. Deze techniek komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De Fransen gebruikten deze techniek om beton een mooiere uitstraling te geven. Al was het toen nog wel een dikker product. Door de jaren heen is het product ontwikkeld tot een strakke stuc die we met een dunne laag aanbrengen. Beton ciré is maar een paar millimeter dik waardoor het product toepasbaar is op wanden, vloeren, trappen en meubels. Door deze dunne laagdikte is het licht in gewicht. Al met al heeft deze betonlook stuc een natuurlijke en rustige uitstraling, met de looks van écht beton.
Beton ciré bestaat uit onder andere cement, hars en kleurpigment. Door deze kleurpigmenten kun je Beton ciré kiezen in elke kleur.
Wat is lijstwerk
Lijst- is een vorm van stucwerk waarbij muren en plafonds worden verfraaid met sierlijsten. Sierlijsten dienen als decoratie en kunnen de stijl en sfeer van uw woning extra benadrukken. Lijsten moeten worden aangebracht op vlakke wanden en/of plafonds.
Hoelang is een stukadoor bezig?
Deze vraag krijgen we heel vaak en dat is begrijpelijk. Hoelang we bezig zijn hangt af van het soort werk en hoeveel m2 het werk is en de moeilijkheid als u bijboorbeeld veel hoeken en nisjes heeft kost meer tijd als rechte lange wanden. Een planning is namelijk zeer belangrijk in een verbouwing, voor u maar zeker ook voor het bouwpersoneel wat bij u over de vloer komt. Als we bij u zijn geweest en de m2 hebben opgemeten, en u gaat met ons in zee plannen we een datum om te starten en geven dan ook aan wanneer we klaar zijn. Als plannen in de verbouwing door opdrachtgever worden gewijzigd kan de oplever datum ook veranderen. We vinden goede comunicatie belangrijk zodat de verbouwing soepel kan verlopen.
Hoe dik moet stucwerk op de muur?
Hoe dik is dunpleisterwerk?
Dunpleisterwerk is een dunne laag die wordt aangebracht voor een strakke, moderne uitstraling. De gebruikelijke dikte van dunpleisterwerk ligt tussen de 1 en 3 millimeter. Dit type stucwerk wordt vaak gebruikt in nieuwbouwwoningen, omdat de muren al redelijk vlak zijn.
Voordelen van dunpleisterwerk
- Lagere kosten: Minder materiaal betekent vaak lagere kosten per vierkante meter. Het nadeel van dunpleisterwerk is dat je muren die krom zijn niet recht kunt maken.
- Snellere droogtijd: Een dunnere laag droogt sneller, wat handig is bij strakke bouwschema’s. (Vaak al in 1 dag droog)
- Makkelijk te schilderen: Dun glad stucwerk vormt een perfecte basis voor schilderwerk of latex spuitwerk.
Hoe dik is traditioneel pleisterwerk?
Traditioneel pleisterwerk, wordt vaak gebruikt in oudere woningen of bij renovaties, dit werk is niet te doen met dunpleister. Traditioneel pleisterwerk kan variëren van 5 tot 10 millimeter. De dikkere laag helpt om scheuren en oneffenheden weg te werken die in de loop der tijd zijn ontstaan of door aanpassingen aan uw woning.
Wat is het verschil tussen traditioneel pleisterwerk in vergelijking met dunpleisterwerk.
- Dikkere lagen zijn duurder: De prijs per m2 kan stijgen naarmate de dikte van de stuclaag toeneemt.
- Langere droogtijd: Een dikkere laag pleisterwerk vereist meer tijd om goed uit te harden.
Sierpleister: Variabele diktes
Spachtelputz is een afwerkingslaag met structuur. De dikte van Spachtelputz varieert meestal van 1 tot 5 millimeter, afhankelijk van de korrelgrootte en de gewenste structuur. Fijne sierpleisters hebben een dunnere laag nodig, terwijl grovere korrels dikker worden aangebracht.
Verschil tussen pleisterwerk en sierpleister
- Pleisterwerk Biedt een strakke, moderne afwerking.
- Sierpleister biedt een decoratieve afwerking met textuur, die vaak wat dikker is.
Variërende diktes in stucwerk dus.
De dikte van stucwerk varieert afhankelijk van het type, de ondergrond, en de toepassing. Dunpleisterwerk is dus ideaal voor nieuwbouwwoningen, terwijl een dikkere cementgebonden laag vaak wordt gekozen voor vochtige ruimtes. Traditioneel pleisterwerk wordt bebruikt bij renovatie werkzaamheden. De juiste dikte zorgt voor een duurzame, esthetische afwerking en kan de waarde van je woning verhogen. Kies voor de hulp van een professionele stukadoor, stukadoorsbedrijf Dennis helpt u graag.
Hoelang moet stucwerk drogen?
De droogtijd van nieuw stucwerk hanteert men de vuistregel van 1 millimeter droogtijd per dag. Dit betekent dat stucwerk van 1 centimeter dikte ongeveer 10 dagen nodig heeft om volledig te drogen.
ZORG VOOR GOEDE VENTILATIE !!!!
Een effectieve ventilatie speelt een cruciale rol in het droogproces. Zorg voor een continue luchtstroom door ramen op een kier te zetten of gebruik te maken van mechanische ventilatie zoals ventilatoren of een bouwdroger, vooral in ruimtes met beperkte natuurlijke ventilatie.
Vermijd Hoge Temperaturen: Hoewel de verleiding groot kan zijn om de verwarming hoger te zetten om het stucwerk sneller te laten drogen, kan dit nadelig zijn voor de kwaliteit. Een te snelle droging kan leiden tot scheurvorming.
Wat zijn de kosten van stucwerk?
Als u op zoekt bent naar een goede stukadoor, is de meest essentiële vraag welke kostprijs daar aan verbonden is. Graag vertellen wij uw daar meer over. Onze prijzen voor het laten stucen van uw nieuwbouwwoning of bestaande woning zit namelijk een duidelijk verschil in prijs.
Wat zijn de prijzen per m2 van stucwerk?
De prijs van stucwerk per m2 kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type stucwerk, de moeilijkheidsgraad van de klus, de locatie en de ervaring van de stukadoor. Over het algemeen variëren de stuc kosten per m2 tussen de €10 en €160 per m2.
Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijzen slechts schattingen zijn en dat de uiteindelijke prijs kan variëren op basis van de specifieke omstandigheden van uw project. Het is daarom altijd aan te raden om offertes op te vragen om een beter beeld te krijgen van de kosten van stucwerk voor uw specifieke situatie.
Prijsverschil muren en plafond stucen?
Over het algemeen zijn de stukadoor prijzen per m2 van het stucen van plafonds duurder dan het stucen van muren, omdat het stucen van plafonds meer arbeidsintensief is. Stukadoors moeten vaak op ladders of steigers werken om het plafond te bereiken, wat extra tijd en moeite kost.
Wat zijn de prijzen voor het stucen van nieuwbouw woningen?
In een nieuwbouwwoning is het mogelijk om goedkopere m2 prijzen te hanteren. De laagdikte in een nieuwbouwwoning wordt dunner aangebracht dan in een bestaande woning. Nieuwbouwwoningen worden vaak behangklaar opgeleverd. Behangklaar houdt in dat de wanden redelijk glad zijn. Er zullen nog wel gaatjes en kleine oneffenheden in het oppervlak zitten. Muren kunnen niet uitgevlakt worden met dunpleister.
Het is dus niet mogelijk om hier direct overheen te schilderen, de oneffenheden zult u door de verf heen komen. Maar omdat de nieuwbouw wand al redelijk glad is, is er maar een dunne pleisterlaag nodig. Dit kost dus minder materiaal maar ook minder arbeid.
Zijn de prijzen voor stucen van een badkamer hoger?
Voor het laten stucen van een badkamer liggen de prijzen hoger. Dit komt omdat het stucen van de badkamer als voorwaarde heeft dat het tegen water bestand moet zijn.
Lage btw voor stucwerk
In Nederland is gebruikelijk om 21% BTW te betalen, echter voor stukadoors is er een andere regeling wat het een stuk voordeliger maakt. Namelijk bij een woning die ouder is dan 2 jaar betaalt u maar 9% btw in plaats van de 21%.
Op deze manier pakt u een groot voordeel van 12%! Deze regeling telt niet voor nieuwbouwwoningen en moet bij het stucen van een nieuwbouwwoning gewoon de 21% btw worden berekend.
Hoe komt het dat sommige zo goedkoop zijn?
Stucwerk klussen worden vaak op basis van een meterprijs afgesproken met de klant. Hierdoor wordt er in sommige gevallen gedacht “Hoe sneller het er op zit, des te eerder verdienen wij geld”. Uiteraard zit er hier een kern van waarheid in. Ze moeten veel meer m2 maken om uit de kosten te komen. Een ervaren stukadoor maakt in het gunstigste geval 20m2 tot 30m2 per dag (net en strak afgewerkt).
Als je een veel goedkopere m2 prijs aanbied moet je ook veel meer m2 maken en dat gaat ten koste van de kwaliteit van het werk.
Ook besparen ze op materiaal zo als op de voorstrijk met alle gevolgen van dien. (stucwerk laat los)
Gips is ook een materiaal waar op wordt bezuinigd. Met als gevolg dat wanden en plafonds een dun laagje krijgen en dan niet recht en vlak zijn. (geen mooi aanzicht met lampen die schijnen op de muur)
Soms is het te mooi om waar te zijn , vraag naar de werkwijzen en materiaal keuzen van de stukadoor. Vraag ook naar eerder gemaakte werken.
Wat is Latex spuiten
Wat is latex spuiten?
Normaal gesproken wordt een muur geschilderd met latexverf, een rol en een kwast. Door het rollen en kwasten van een muur of plafond kunnen erg snel strepen of banen ontstaan wat u natuurlijk nie wilt. Bij stukadoorsbedrijf Dennis is dit een geheel ander verhaal. Als wij de wanden en plafonds spuiten gaat dit razend snel en op een zeer hoge druk van rond de 200 Barr.
Voor het verfspuitwerk wordt een airless spuitmachine gebruikt. De latexverf wordt direct uit de emmer opgezogen en onder druk gebracht zodat de latexspuiter de latex direct kan vernevelen op de muren of plafonds.
Latex spuiten of traditioneel rollen?
Vergelijking van eigenschappen
Snelheid
Het aanbrengen van verf met een kwast is trager dan het gebruik van een roller of verfspuit. Het vereist handmatig werk en het kost meer tijd om een groot oppervlak te bedekken. Een roller werkt nog sneller dan een kwast. Een verfspuit verspreidt de verf het snelst en egaalst, waardoor grote oppervlakken in korte tijd kunnen worden bedekt.
Dekking en afwerking
Een kwast kan een dikkere verflaag aanbrengen en biedt meer controle over de dekking. Het is handig om oneffenheden te bedekken en textuur te creëren. Het kan echter soms strepen of penseelstreken achterlaten, vooral bij grotere oppervlakken. Met een roller kunnen ook dikkere verflagen aangebracht worden en is de kans op strepen vele malen kleiner. Met een verfspuit krijg je over het algemeen een gladdere afwerking zonder strepen of penseelstreken. Het kan de verf fijn vernevelen, waardoor een gelijkmatige dekking wordt bereikt, vooral op grote oppervlakken.
Nauwkeurigheid en controle
Een kwast biedt meer nauwkeurigheid en controle, waardoor je gemakkelijker gedetailleerd werk kunt doen, zoals schilderen van randen, hoeken en kleine oppervlakken. Het stelt je in staat om preciezer te werken en specifieke delen te benadrukken. Een roller is alleen geschikt voor rechte lijnen, in en op hoeken kan je hiermee geen mooie dekkende laag aanbrengen. Hoewel een verfspuit niet zo nauwkeurig is als een kwast of roller, kan het nog steeds efficiënt werken bij het schilderen van grotere oppervlakken. Het is minder geschikt voor gedetailleerd werk, maar kan wel snel en gelijkmatig verf aanbrengen.
Efficiëntie en verspilling
Bij het gebruik van een kwast blijft er vaak verf achter in de haren van de kwast, wat tot enige verspilling kan leiden. Dit geldt ook voor een roller. Het kan ook langer duren om de juiste hoeveelheid verf op de kwast te krijgen en gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Een verfspuit is efficiënter, omdat het de verf gelijkmatig verspreidt zonder veel verspilling. Het zorgt voor een betere verfverdeling en vereist minder herhalingen.
Voorbereiding en bescherming
Bij het schilderen met een kwast is de voorbereiding minder intensief dan met een roller of verfspuit. Het vereist geen afdekking tegen spatten, de enige voorbereiding is afplakwerk van de randen met tape. Met een roller vliegen er zo nu en dan spatten verf buiten het te verven oppervlak. Deze zul je dus moeten afdekken. Het gebruik van een verfspuit vereist de grondigste voorbereiding. Dit komt, omdat de nevel van de gespoten verf zich kan verspreiden en nabijgelegen oppervlakken kan bereiken.
De keuze tussen een kwast, roller of verfspuit hangt af van de specifieke vereisten van het project, het gewenste niveau van controle, de grootte van het oppervlak en persoonlijke voorkeuren. Vaak worden kwasten gebruikt voor precisiewerk, rollers voor algemeen gebruik en verfspuiten voor grotere projecten waar snelheid en een gladde afwerking belangrijk zijn.
Geven jullie garantie op het stucwerk?
Hoeveel jaar garantie op stucwerk?
Hoeveel jaar heeft u exact garantie op een wandafwerking en hoeveel op een plafondafwerking? Wij kunnen u vertellen dat zowel een wandafwerking als het stucwerk op een plafond dezelfde garantieregeling heeft. Echter heeft binnen stucwerk 5 jaar garantie op loszittende delen. Bij buiten stucwerk is dit maar 3 jaar. Dit komt omdat buiten stucen veel meer risico’s met zich mee brengt.
Geven wij garantie op scheuren in stucwerk?
Scheuren in stucwerk is het meest voorkomende probleem als we het hebben over garantie. Het is natuurlijk niet zo dat het altijd maar de stukadoor zijn schuld is als er scheurtjes in het stucwerk komen. Het kan te maken hebben met het zetten van een woning zoals in de nieuwbouw, of het plaatsen van een aan- of opbouw tegen een bestaand woonhuis.
Maar bij stukadoorsbedrijf Dennis lossen we alles netjes op.
Welke voorbereidingen moet ik doen voor dat de stukadoor kom?
Bent u van plan stucwerkzaamheden in uw huis te laten uitvoeren? Een goede voorbereiding van uw kant kan het stucproces aanzienlijk versnellen en zelfs kosten besparen. Hieronder vindt u essentiële tips om uw huis stukadoor-klaar te maken.
Voorbereiding van de te stucen ruimte
Een goede voorbereiding door de opdrachtgever kan het stucproces aanzienlijk vergemakkelijken en versnellen. Door het volgende te doen, zorgt u ervoor dat de stukadoors hun werk snel en effectief kunnen uitvoeren:
-
Verwijderen van Obstakels: Zorg ervoor dat de ruimte vrij is van meubels en andere items die in de weg kunnen staan.
-
Radiatoren en Verlichting: Overweeg het afplakken of verwijderen van radiatoren en het loskoppelen van plafond- en wandlampen.
-
Muurvoorbereiding: Maak de muren stof- en vetvrij en verwijder oud behang, verfresten, spijkers, schroefjes en haakjes. trapleuningen, stopcontacten, binnendeuren verwijderen, nieuwe sleuven aanbrengen voor dat de stukadoor begint.Ons doel is om uw ruimte met zorg en efficiëntie te transformeren. Uw voorbereiding speelt een cruciale rol in het realiseren van dit doel. Mocht u zelf niet in staat zijn om de voorbereidingen te treffen, dan staan wij natuurlijk klaar om deze taken over te nemen. Samen zorgen we voor een soepel stucproces en een prachtig eindresultaat.
- Zorg dat er stromend water aanwezig is om gips aan te kunnen maken. Dit doet de stukadoor met een kuip en mixer maar kan ook met een gipsspuit. Een gipsspuit heeft voldoende waterdruk nodig.
- Zorg dat er stroom punt is, hoeft niet in ruimte zelf we nemen stroomhaspels mee.
- Als er gewerkt wordt met een gipsspuit is het noodzakelijk dat er een apparte stroom groep voor wordt gebruikt. Een gipsspuit pakt veel stroom en dan kunnen de stoppen springen.
Waar herken je goed stucwerk aan?
Hier zijn enkele voorbeelden van goed stucwerk:
-
Glad en gelijkmatig oppervlak: Het stucwerk moet een glad en vlak oppervlak hebben zonder grote oneffenheden, bobbels of verzakkingen. Een gelijkmatige afwerking zorgt voor een strak eind resultaat.
- Strakke hoeken en randen: De hoeken en randen van het stucwerk moeten strak en recht zijn, zonder onregelmatigheden of uitstekende delen.
-
Goede hechting: Het stucwerk moet stevig en goed gehecht zijn aan de ondergrond. Het mag niet loskomen of hol klinken wanneer erop wordt geklopt.
-
Juiste dikte en consistentie: Het stucwerk moet gelijkmatig en in de juiste dikte zijn aangebracht. Te dun stucwerk kan onvoldoende dekking bieden, terwijl te dik stucwerk kan leiden tot problemen zoals barsten.
-
Goede afwerking: Het stucwerk moet zorgvuldig zijn afgewerkt, zoals geschuurd en gepolijst, om een glad en strak resultaat te bereiken. Eventuele textuur of structuur moet uniform en consistent zijn.
-
Professionele afwerking rondom details: Goed stucwerk omvat ook de professionele afwerking rondom details zoals stopcontacten, schakelaars, kozijnen en andere elementen. Deze gebieden moeten netjes en nauwkeurig worden afgewerkt. En de werkplek moet schoon gehouden worden.
Wel of niet mijn nieuwbouwwoning laten stucen?
Stucen nieuwbouw
Nieuwbouw stucen brengt nogal wat vragen met zich mee. Kan een nieuwbouwwoning wel gestuct worden na oplevering en zal deze niet in de loop van de tijd gaan scheuren? Dit zijn voorbeelden die veel invloed hebben op het laten stucen van een nieuwgebouwde woning door een stukadoor.
Het stucen van een nieuwbouwwoning vergt dus wat extra aandacht en voorbereiding, maar met de juiste aanpak en een ervaren stukadoor kan het eindresultaat er fantastisch uitzien.
Onze ervaring met nieuwbouw
Er gaan heel wat verhalen rond als het aankomt op het stucen van nieuwbouwwoningen. Het is de kunst om de waarheden van de fabels te onderscheiden. Wij komen vooral veel verhalen tegen over scheuren die optreden in zowel wanden als plafonds.
Dit maakt de meeste nieuwbouwbewoners bang hun huis te laten stucen. Wij krijgen dan ook veel vragen of deze scheuren dan niet te voorkomen zijn? Als wij een eerlijk antwoord geven, is dit antwoord ‘nee’; scheurvorming is in een nieuwbouwwoning niet te voorkomen. Nieuwbouwwoningen die werken in het begin nog. Maar dit betekent niet dat wij geen voorzorgsmaatregelen treffen om de scheurvorming van een nieuwbouwwoning te voorkomen.
Bij het stucen van nieuwbouw zullen wij de kritieke delen opvangen met speciaal wapeningsgaas. Dit gaas is van polyester glasvezel gemaakt en zal voorafgaand aan het stucwerk worden aangebracht. Maar een stuk gaas kan het werken van een huis natuurlijk niet tegen houden. Maar dat kan renovlies behang ook niet, dan krijg je lelijke vouwen in je behang die niet snel te verhelpen zijn.
Met stucen is dit wel het geval als het zou gaan scheuren.
Als u scheuren heeft is mijn advies wacht 2 jaar tot de woning is uitgewerkt en laat dan de stukadoor de scheuren repareren. Wij bieden een scheurvrij belofte aan voor 150,-
Moet ik me zorgen maken in scheuren in mijn nieuwbouwwoning?
Scheuren die ontstaan in een nieuwbouwwoning kunnen een grote bron van zorg zijn voor nieuwe huiseigenaren. We vertellen u wat u moet weten over scheuren in nieuwbouwwoningen, inclusief de oorzaken, wanneer u zich zorgen moet maken en hoe u ze kunt aanpakken.
Oorzaken van scheuren in een nieuwbouwwoning
De meest voorkomende oorzaken zijn:
-
Zettingsscheuren Na de oplevering van een nieuwbouwwoning moet de fundering zich aanpassen aan het gewicht van de constructie. Dit kan leiden tot kleine scheuren in de muren of plafonds. Dit is een normaal proces dat meestal na een paar jaar stopt.
-
Temperatuur- en vochtverschillen Materialen zoals beton, staal en gips zetten uit bij warmte en krimpen bij kou. Deze spanningen kunnen leiden tot scheuren, vooral als de woning nieuw is en de materialen nog niet volledig zijn uitgehard.
-
Krimp van bouwmaterialen Beton, gips en hout kunnen krimpen naarmate ze drogen. Dit kan leiden tot scheuren, vooral in stucwerk en voegen. Vaak is dit in de inwendige hoeken.
-
Bouwfouten soms zijn scheuren het gevolg van gebrekkig bouwwerk, zoals een slecht aangebrachte fundering of onjuiste constructiemethoden.
Scheuren in muren en plafonds: normaal of moet ik me zorgen maken?
Veel scheuren in nieuwbouwwoningen zijn normaal en onschadelijk. Zettingsscheuren en haarscheuren zijn bijvoorbeeld zelden een probleem en makkelijk op te lossen. Echter, in sommige gevallen kunnen scheuren wijzen op ernstigere problemen zoals verzakkingen of structurele gebreken. Let op de volgende signalen:
- Scheuren die breder zijn dan 2 millimeter.
- Scheuren die langer worden of zich uitbreiden..
- Scheuren die recht door voegen of stenen lopen, in plaats van alleen door het stucwerk.
- Scheuren gepaard met andere problemen zoals klemmende deuren of ramen.
Als u een van deze punten opmerkt, is het verstandig om een bouwkundig expert in te schakelen.
Kunnen de scheuren in een nieuwbouwwoning gerepareerd worden?
Het herstellen van scheuren kunnen zeker gerepareerd worden. Hier zijn enkele veelvoorkomende oplossingen:
-
Haarscheuren in stucwerk Kleine scheurtjes in stucwerk kunnen eenvoudig worden opgevuld met een flexibele vulmiddel renoband wordt hier vaak voor gebruikt of een overschilderbare kit. Na het gladstrijken kunt u de muur opnieuw verven.
-
Grotere scheuren Voor grotere scheuren in het stucwerk is het belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen. Een bouwkundig inspecteur kan bepalen of er structurele problemen zijn of dat het gaat om zettingscheuren. Zodra de oorzaak is opgelost, kunnen de scheuren worden hersteld. bel stukadoorsbedrijf Dennis en we lossen dit voor u op.
-
Zettingsscheuren Deze kunnen meestal worden gerepareerd met een elastisch vulmiddel dat meebeweegt met de werking van de woning renoband wordt hier vaak voor gebruikt.
-
Constructiescheuren Voor ernstige scheuren bel dan een bouwkundig ingenieur maar neem eerst contact op met het bouwbedrijf die uw woning heeft gebouwd. Een bouwkundig ingenieur kost namelijk al gauw veel geld. In sommige gevallen is het noodzakelijk om de fundering te versterken of andere maatregelen te nemen.
Scheuren zijn helaas niet altijd te verkomen, je kunt de kans erop verkleinen met de volgende tips:
-
Geef uw woning tijd om te ‘zetten’ Vraag ons daarom na een goedkope manier om uw wanden aftewerken. Stukadoorsbedrijf Dennis bied u ook een scheurvrij belofte aan voor een bedrag van 150,- (haarscheuren en zettingsscheuren)
-
Zorg voor goede ventilatie Vochtproblemen kunnen bijdragen aan scheuren. Zorg daarom voor een goede ventilatie, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Stook uw woning niet te warm om stucwerk te laten drogen ook dit kan scheurvorming geven
-
Gebruik flexibele materialen Bij het aanbrengen van nieuw stucwerk of kitranden is het slim om materialen te gebruiken die meebewegen met de werking van de woning.
Garantie op scheuren in een nieuwbouwwoning
Veel scheuren vallen onder de garantie van de aannemer of ontwikkelaar. Controleer de voorwaarden van uw garantiecertificaat om te zien welke reparaties worden gedekt. Zettingsscheuren worden vaak als normaal beschouwd en vallen niet altijd onder de garantie. LET GOED OP!!bouwbedrijven die uw woning hebben gebouwd dekken zich vaak overal in en gooien het al gauw op dat het normaal is. Twijfelt u over het advies of denkt u niet serieus genomen te worden? Bel stukadoorsbedrijf Dennis en we komen graag bij u langs. Bij structurele problemen heeft u meestal wel recht op kosteloos herstel.
Als u nog vragen heeft na deze uitleg over scheuren in uw nieuwbouwwoning. Neem dan rustig contact op en stukadoorsbedrijf Dennis helpt u graag.
-
Is renovlies behang beter dan stucen?
Renovlies behang of dunpleisterwerk?
Renovlies behang, bekend om zijn strakke uitstraling en scheur overbruggende eigenschappen(houd scheuren niet tegen), biedt een gladde afwerking die lijkt op die van gestucte muren.
Voordelen van renovlies behang
-
Snelheid van het aanbrengen: Renovlies kan snel worden aangebracht, wat leidt tot minder arbeidskosten en een snellere voltooiing van het project. Uw wanden moeten wel behangklaar opgeleverd worden als u kiest voor renovlies behang.
- Kosten: In veel gevallen is renovlies behangen kosteneffectiever dan stucen, vooral als je rekening houdt met de lagere arbeidskosten. Maar is helaas niet snel te herstellen.
Traditioneel stucen: Veel mogelijkheden en luxe uitstraling.
Traditioneel stucwerk is een luxe afwerking en de kwaliteit van de afwerking is ook veel hoger, waardoor muren niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook persoonlijk aanpasbaar zijn. Termen als "voordelen van stucwerk" en "textuurmogelijkheden met stucen" onderstrepen de esthetische flexibiliteit van deze methode.
Voordelen van stucen
-
Aanpasbaarheid: Stucen biedt diverse afwerkingsopties, van glad tot gestructureerd, die kunnen worden aangepast aan elke stijlvoorkeur. Ook valt er te spelen met hoeken, diepte denk aan een verlaagd plafond of platteplint. De mogelijkheden zijn eindeloos.
-
Verhoogde Waarde: Gestucte muren kunnen de waarde van uw woning verhogen, dankzij de hoogwaardige uitstraling en duurzaamheid.
-
Milieuvriendelijk: Traditioneel stucwerk kan, afhankelijk van de gebruikte materialen, een milieuvriendelijke optie zijn.
Kies voor stucwerk!
De keuze tussen renovlies behang en traditioneel stucen hangt af van verschillende factoren, waaronder budget, tijdsbestek, duurzaamheidseisen en persoonlijke voorkeur voor esthetiek. Terwijl renovlies behang een efficiënte, kosteneffectieve en duurzame oplossing biedt maar weinig mogelijkheden biedt, staat stucwerk bekend om zijn tijdloze kwaliteit en esthetische veelzijdigheid. En stucwerk is makkelijk te repareren bij scheurvorming of stoot plekken.
Door de voor- en nadelen af te wegen, kunt u de afwerkingsmethode kiezen die het beste past bij uw projectvereisten en stijlvoorkeuren.
Wat is de BTW op nieuw stucwerk?
9% btw op stucwerk
Als je een oude woning renoveert waarbij het stucwerk wordt vernieuwd, kan in sommige gevallen het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing zijn. Dit geldt voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Het verlaagde tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten, niet op de gebruikte materialen.
Het BTW-tarief voor stucwerk aan particuliere woningen van ten minste 2 jaar oud is verlaagd naar 9%. Dit geldt zowel voor de binnenkant als de buitenkant van een huur- of koophuis. Het BTW-tarief van 9% geldt niet voor stukadoorswerk aan woningen jonger dan 2 jaar, of voor stukadoorswerk aan gebouwen die niet als woning worden gebruikt. Daarvoor geldt het tarief van 21% BTW.
Plafond in badkamer of wc stuken voor of na tegelzetter?
Wij adviseren om het plafond na dat te tegelzetter is geweest te laten stucen.
wij werken dan tegen de tegel aan zodat die lelijke snijrand weg valt en alles strak er uit ziet.
Kitten na het stucen is wel aan te raden.
Wat doen jullie met stuc afval?
Als er geen bouwcontainer aanwezig is zullen we met de opdrachtgever overleggen wat hij/zij graag wil.
Dat de opdrachtgever het afvoert of dat wij dat doen, wij rekenen dan een vergoeding. vergoeding wordt berekend aan de hand van grote van de klus (gewicht)
Plakken jullie alles af?
Wij plakken uw vloer af met stucloper om uw vloer te beschermen.
Ook plakken we de ramen en kozijnen af om te zorgen dat daar geen gips resten op komen.
We leveren uw woning weer netjes en opgeruimd op.
Welke materialen gebruiken jullie in de badkamer?
Welke materialen voor de badkamer gebruiken?
Voor het stucen van vochtige ruimtes, zoals een badkamer, heb je een speciale vochtbestendige of een waterdichte stucmortel nodig.
- Vochtbestendige stucmortel: dit is een speciale mortel die weliswaar bestand is tegen vocht, maar niet in direct contact mag staan met water. Je mag deze dus niet in de natte gedeeltes van de badkamer gebruiken, tenzij je tegels plaatst (de tegels vormen een barrière tegen het water).
- Waterdichte stucmortel: dit is een speciale mortel waarmee je de natte gedeeltes van de badkamer waterdicht stuct. Denk bijvoorbeeld aan een inloopdouche. Populaire waterdichte stucmortels: tadelakt, beton cire.
Wat kun je doen tegen roet en nicotine vlekken voor dat je gaat stucen?
Probeer de nicotine vlekken zoveel mogelijk te verwijderen van wand en plafond, gebruik geen chemische middelen dit kan het stuc proces verstoren. Als u zoveel mogelijk heeft verwijdert kunt u de nicotine vlekken gaan issoleren. Ons advies is gebruik Porex 2000 deze isolatie verhardt tevens ook zachte ondergronde zoals scheurwerk.
Roet plekken die u ziet nadat u de openhaard en schoorsteen heeft verwijderd, die moet u eerst behandelen met een staalborstel. Zodat u de meeste roet verwijderd heeft. behandel dan de roet plekken met Porex 2000(goed dik insmeren onverdund). Maar het beste is om er een gipsplaat voor te maken zodat u zeker uitsluit dat het roet als nog door slaat door je gestucte muren. Twijfel niet of lukt het niet om deze handelingen uit te voeren bel stukadoorsbedrijf Dennis en we helpen u graag.
Hoe gaat het dan verder als je een offerte hebt aangevraagd?
Dan nemen we binnen 24 uur contact op. We plannen dan een afspraak om langs te komen, je wensen te bespreken, het werk te bekijken en een passende offerte te maken. Die sturen we je ook binnen 24 uur. Ga je akkoord, dan plannen we samen de startdatum.
Neem contact op met StukadoorsbedrijfDennis
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan nu contact met ons op en wij helpen u graag verder!